Prva radionica o emocijama i empatiji održana mladima

Gimnazija “Veljko Petrović” i profesorke Radmila Babičković i Jasmina Šolaja ugostili su nas prošle nedelje i okupili mlade koji vole poeziju, kako bismo razgovarali o veoma važnim temama.

Na primeru zbirke pesama BORBA SA SVAKODNEVICOM koja je objavljena u maju 2022. godine, u izdanju Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki” iz Sombora, skrenule smo pažnju mladima na to kako se snovi ostvaruju ako se kontinuirano uči, radi i uživa u tom procesu.

Razgovarali smo o tome šta je sve prethodilo ovoj knjizi, vrativši se 17 godina unazad i napravivši retrospektivu mog rasta i razvoja i mesta koje je pisanje zauzimalo u mom životu.

Mladima sam ispričala kako sam od naizgled naivnog svakodnevnog razmenjivanja pisama sa najboljom drugaricom rešila da pohađam novinarsku sekciju Školskog otvorenog kluba koji i danas postoji u njihovoj školi, a koju je vodila novinarka Tamara Stojković.

Nakon novinarske sekcije, usledilo je pisanje pesama koje sam objavljivala na blogu i tek onda, mnogo godina kasnije, one su se slile u knjigu.

Sve o čemu knjiga govori bile su i teme ove radionice – međuljudski odnosi, ljubav, gubici voljenih osoba, nedostatak empatije u društvu i ono što je nit koja sve to povezuje EMOCIJE koje nam ostaju kao posledica svega toga.

Najviše smo se bavili baš emocijama i načinima na koje se nosimo sa njima, ulogom naših bližnjih u borbama koje vodimo svakodnevno i našoj ulozi u društvu koje neminovno pati.

Mladi su bili sjajni – otvoreni, srdačni i aktivni u razgovoru.

Poslednja tema koja nas je navela da ustanemo i da jedni drugima napišemo divne poruke, mnoštvo njih, bila je PODRŠKA.

Na samom kraju, ovo naše druženje završili smo zaključivši da je u životu neophodna podrška svakome od nas i da zajedno možemo učiniti sjajne stvari, kao i da se trudimo da uvek ostanemo svoji, da nam duša bude čista, bez obzira na nepravde na koje naiđemo na svom putu odrastanja.

Nakon emotivne radionice, poklonile smo školskoj biblioteci 2 zbirke pesama BORBA SA SVAKODNEVICOM koje mladi mogu pozajmljivati, čitati i na koje se mogu oslanjati kada im je teško.

Fotografije sa radionice: Matrona Zirić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s