Zatvor koji mi je otvorio um – 8 lekcija iz vanrednog stanja

Kada smo mi, deca devedesetih, preživeli i proživeli sve te glupe ratne godine, bombardovanja i inflacije, sada kao zreli ljudi, nismo se nadali da će nas stići nešto poput situacije koja nam se desila u martu i aprilu 2020.

  1. ČUVAJ SE STRAHA – govorila sam sebi nakon prve dve nedelje praćenja vesti. Kao u filmovima, pokušavali su da nam uteraju strah u kosti, a rade to i dalje. Ako se ne bojiš psa, retko će te ujesti. Posle 2 nedelje vrtloga u koji sam dozvolila da me uvuku mediji, ugasila sam sve uređaje koji emituju propagandu straha i bolesti i počela da gradim svoj novi ritam u vanrednom stanju.
  2. POŠTUJEM TUĐE MIŠLJENJE I ODLUKE iako mnogi nisu poštovali moju, donetu isključivo iz brige prema deci, starijima i trudnicama. Nisam želela da da postoji ni najmanja šansa da se neko od mojih bližnjih razboli, pa makar to bio najsmešniji virus na svetu koji je neko izmislio. Mi koji smo se trudili da nekome time pokažemo ljubav, obično smo dobijali podsmeh i osudu tih dana. Opet bih sve isto uradila, i sa ove distance.
  3. KAKO SAM PREOKRENULA SITUACIJU U SVOJU KORIST (U POSLOVNOM SMISLU) – trudila sam se da na svom Instagram profilu osnažim biznise da ne odustaju i da iskoriste priliku i vreme za ono za šta inače nemaju dovoljno vremena i energije. Srce me je bolelo kad sam videla kako su mali biznisi utihnuli na društvenim mrežama, ali sam srećna što su se brzo vratili u štos i počeli da objavljuju. Za vreme vanrednog stanja osmislila sam Instagram procenu biznis profila i poklonila sam 5 besplatnih procena kako bih motivisala ljude da ne odustanu i da rade na sebi i dalje, bez obzira na situaciju. Po prestanku vanrednog stanja, za manje od 6 meseci, moj novi proizvod IZRADA MARKETING STRATEGIJE ZA INSTAGRAM BIZNIS PROFILE prodao se 4 puta što smatram ogromnim uspehom i zahvalna sam do neba na tome što sam pronašla način da vas ohrabrim i pomognem vam u kreiranju vašeg sadržaja. Vi ste, takođe, bili veoma kreativni za vreme vanrednog stanja pa sam radila i na lekturi dve divne knjige.
  4. VREME ZA MUŽA ,VREME ZA SEBE – šalili smo se sve vreme kako je ovo “Poslednji test ljubavi” jer smo navikli više da smo razdvojeni nego da smo zajedno. U vanrednom stanju proslavili smo petogodišnjicu naše ljubavi i jednogodišnjicu braka, sami, u najobičnijoj svakodnevici i zauvek ćemo pamtiti te dane.
  5. HUMANITARNI RAD – sve vreme vanrednog stanja kuvala sam i za druge, te sam sjajnim ljudima iz Sombora iz grupe Obrok za porodicu, kuvala nekoliko obroka nedeljno za one koji nemaju tu osnovnu potrebu. Naročito sam se potrudila oko Uskrsa i to su dani kada sam više poklanjala, nego što sam ostavljala za nas dvoje. Za nepoznate ljude donirala sam najlepše farbana jaja, najbolje uspele kolače… Osećaj je bio zaista sjajan.
  6. NOVI HOBIJI – ne, nisam nastavila da ih negujem ali mi je beskrajno drago što sam se najzad oprobala u kaligrafiji, počela da pišem knjigu recepata i što je Miloš ponovo počeo da crta.
  7. SVEST O STARIMA – u jurnjavi svakodnevice zaboravimo koliko su naši stari zapravo stari i koliko im je još (malo) godina života preostalo.
  8. SUVIŠNI ODLASCI U PRODAVNICU SU REDUKOVANI – u prodavnicu gotovo da nisam odlazila, kupovala sam jednom u 10 dana i to mahom online. Ne bih dramila kada mi nešto ne bi stiglo, ne bi me potresalo kada nemam nešto na šta sam navikla. Prosto sam prestala da besciljno odlazim svaki dan u prodavnicu trošeći novac na gluposti.

Mesecima već razmišljam o ovom tekstu i, koliko god se mi trudili i šta god mi mislili o trenutnom haosu u kojem (i dalje, 6 meseci kasnije) živimo, sve je to ostavilo posledice na nas same, naše odnose sa bližnjima i naše poslove. Iz svake životne situacije trudim se da naučim što više, pišite mi vaša iskustva i vaše lekcije!

Do idućeg čitanja…

V.V.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s