Naša kajak avantura

Iznajmljivanje kajaka u Somboru – sjajno! To mi je bila prva misao, a poslednja misao na svetu mi je bila da ću isti da vozim. Moram priznati da imam mali strah od vožnje po vodi, te nisam bila sigurna da je ovaj vid rekreacije baš za mene. Tamara je bila oduševljena i danima mi je govorila kako prosto moram da probam. Gorana me hrabrila da najavljene kiše neće biti. Srđan je sve organizovao do detalja i besomučno odgovarao na moja naivna pitanja: A hoću li ja to moći? Šta da obučem? Hoće mi biti hladno? I tako unedogled. Aron je odvojio vreme, a Kika volju da idemo prvi put svi zajedno u ovu kajak avanturu.

IMG_0281

Somborci će znati rutu – krenuli smo od staparskog mosta, vozili do Tromeđe pa do Štranda. To je bio plan. Isprva je delovalo da nećemo stići ni do Tromeđe. U jednom kajaku bile smo Kika i ja, a u drugom Srđan i Aron. Strpljivo su nas čekali dok smo nas dve lutale levo desno od jedne do druge strane obale, gotovo se ne pomičući napred. Srđan nam je objasnio kako da veslamo, sve do detalja. Nakon 2.5 kilometra stigli smo na Tromeđu.

IMG_0184IMG_0189

Sunce je počelo da zalazi,boje prirode su bile sjajne a nas dve sad već ohrabrene da idemo dalje do Štranda. Uverene da mi to možemo. Odmorili smo, Aron je fotografisao. Voda je bila toliko mirna da je delovala kao staklo…

 

This slideshow requires JavaScript.

Ja sam već dobila neko samopouzdanje u vožnji i najzad je kajak išao pravo. Vožnja je bila ispunjena šalama i smehom. Čak su mi na momenat promenili naziv bloga u Living and dying in the Veliki bački kanal :-D. Tokom vožnje sretali smo ljude na obali koji trče, pecaju, voze bicikl… Kada smo stigli na Štrand ( gde je trebalo da bude kraj naše avanture) bilo nam je krivo, htele smo još da vozimo uprkos umoru. Pa, hej, mi smo se tek sad uštosile! Nismo morale da govorimo jedna drugoj: Dva puta levo! onda kada vidimo da kajak ne ide ravno. Uskladile smo se i automatski smo veslale u ritmu. Prešle smo oko 6 kilometara, mi koje smo skroz van forme. Uspele smo. Bilo je sjajno! Prošla su dva dana od vožnje, a dogodovštine se još uvek prepričavaju.

IMG_0222.jpg

IMG_0209.jpg

 

Evo nekoliko saveta za početnike koji se pitaju da li se uopšte upuste u vožnju kajaka:

  1. Ako ste ljubitelj prirode i/ili ako ste rekreativac ili sportista, definitivno treba da vozite kajak.
  2. Ako vozite kajak u toku dana – dobro se namažite kremom sa zaštitnim faktorom. Mi smo krenuli na vožnju u 18.30 i vreme je bilo jako prijatno te je nama bilo lakše voziti nego da smo izabrali dnevnu vožnju po suncu.
  3. Ako vozite kajak predveče, neće vam biti hladno jer vas veslanje zagreje. A nosite i prsluk.
  4. Obavezno ponesite rezervnu odeću i obuću (osim ako ne veslate u papučama)! Pod tim mislim na sve rezervno – od gaća, čarapa, patika, preko trenerke (farmerice nećete moći obući na mokru kožu posle veslanja, verujte mi :-D). Bolje je da imate što manje odeće, ako je toplo najbolje da veslate u kupaćem kostimu pošto ćete od struka nadole biti potpuno mokri. Ako nosite šorc ili helanke gledajte da su od nekog laganog/nepropusnog materijala kako se teški pamuk ne bi sušio na vama satima.
  5. Srđan ima vodootporne torbe u koje možete staviti vaše stvari i one će biti bezbedne i suve.
  6. Ako vam je vožnja čamcem strašna, verujte, vožnja kajaka će vam biti pravo uživanje. Shvatila sam da moj strah u čamcu dolazi od osećaja da sam dublje u vodi. Kajak je mnogo “plići” i daje vam osećaj kao da klizite po samoj površini vode. Iz tog razloga se ne bojim vožnje kajakom koliko se bojim vožnje čamcem. Takođe, kajak je mnogo stabilniji i ne znam šta treba da uradite da biste se u njemu prevrnuli.

Dakle, ako vam se ova naša priča čini zanimljivom, sve što treba da uradite jeste da pozovete Kajak rent Sombor i da ugovorite svoju vožnju. Srđan je profesionalan, strpljiv, brz, pun podrške i razumevanja za početnike. On vidi gde grešiš i daje ti savet kako da poboljšaš svoje veslanje. Organizovan je i za njega ne postoje prepreke. Veruje u tebe više nego ti sama. I bolje od svakog prognozera zna da  večeras neće padati kiša, da nema vetra i da je baš večeras savršen tajming za tvoju (prvu) kajak avanturu!

 

This slideshow requires JavaScript.

Organizacija vožnje: Kajak rent  Sombor 

 Fotografije: Aron Čuvardić 

Partner in crime: Kristina Tolić

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s