Pet saveta za savršeno plavu kosu

Trebalo je da prođe dosta godina da shvatim da mi nikako ne stoje tamne nijanse, da prave prevelik kontrast mom prirodno svetlom tenu, da me čine starijom i da celo moje lice poprima beživotan izgled. Par puta sam pokušavala da se ofarbam u svetliju nijansu, i to sama, u kućnim uslovima. Boja moje kose ispadala bi tamnija od one na kutiji, ili, u malko boljem slučaju, svetlija ali sa narandžastim odsjajem. Upravo taj pigment koji poseduje moja kosa uvek mi je pravio probleme i nikada nisam uspela da dobijem željenu boju sve dok nisam stvari prepustila profesionalcu. Baš zato što sam se ja namučila dok nisam došla do željene plave boje ostaviću vam nekoliko saveta u nadi da ćete i vi uspeti…

Bacite četku i činiju i idite kod frizera!

Kada kažem ovo, nemojte očekivati magiju kada prvi put odete. Sigurno će trebati bar dva izvlačenja pramenova da biste dobili željenu nijansu. Nemojte siliti svoju kosu, pronađite nekoga ko zna da radi svoj posao, ko je pedantan, strpljiv i iskusan i verujte mu. Do savršeno plave boje se dolazi postepeno. Napomenite mu probleme prilikom samostalnog farbanja, recite mu kakav pigment imate, i pokažite fotografiju željene nijanse. Kada frizer upozna vašu kosu, na pravom ste putu… Ako ste, sa druge strane, jedna od onih srećnica koja uspeva kod kuće da se ofarba tako dobro kao da je provela sate kod frizera – uživajte u tome, srećnice!

Uvek pre birajte pramenove nego klasično farbanje cele kose

Znam – duže traje i skuplje je ali… Kada sam se vratila sa mora otišla sam na farbanje a nakon toga mi je mnogo ljudi reklo: Baš su ti lepi pramenovi od sunca! Upravo je to bio onaj efekat koji sam želela da postignem – prirodan izgled farbano plave kose. Zvuči blesavo, ali žene će me razumeti :-). Pramenovi moraju biti veoma tanki i precizno urađeni i važno je da vaš frizer zna da svako novo farbanje ne tretira celu kosu kako bi vam istu sačuvao. Možda mnoge žene ne misle o tome ali smatram da je to veoma važno.

Koristite antiyellow šampon za pranje kose

Ovaj proizvod je postao neizostavni deo moje kozmetičke torbe odmah nakon prvog korišćenja. Mnogo devojaka se plaši da ga isproba zbog njegove tamnoljubičaste boje ali ja mislim da je odlična stvar. Ovaj šampon ubija žutilo koje se javlja kako se vaša farba ispira i, što je još važnije, održava vašu boju dugotrajnijom. Na taj način ćete bar malo sačuvati vašu kosu tako što ćete farbanje odložiti korišćenjem ovog preparata. Naime, sada već dosta proizvođača ima ovaj šampon u ponudi a ja sam isprobala marku SERI i zaista sam zadovoljna njihovom verzijom. Možete ga nabaviti u DM-u, a ako želite neku poznatiju marku, uputite se u Alexandar cosmetics :-). Ovaj koji ja koristim košta oko 600 dinara i dosta dugo traje jer se nanosi nakon što ste već oprali kosu, ostavlja se 2/3 minute da odstoji i onda se ispira.

Obavezno koristite balzame/maske za kosu

Jasno je da farbana kosa mora da se neguje i zato obavezno koristite balzame i maske za kosu. Neke od mojih koleginica su već pisale o tome, pa ćete sigurno pronaći neku dobru preporuku za iste. Što se mene tiče, ja koristim najobičniji balzam, uvek neke druge marke, ne vodim mnogo računa o tome. Bitno mi je da mi kosa bude mekša i da se ne mrsi što zna biti nuspojava ovog gorepomenutog šampona. Što se tiče maski, nemam rutinu da je stavljam kod kuće te ako mi je frizer nanese, samo tada je i koristim. Ipak, ono što planiram da probam to je kokosovo ulje, verujem da bi to bila prirodna alternativa za masku, a pošto mi je kosa prirodno suva, verujem da će biti pravi pogodak. Javiću vam svoje utiske kada isprobam :-).

Isključite peglu – štedite svoju plavu, tretiranu kosu

Pre par godina sam kupila peglu za kosu i toliko je malo koristim da često i zaboravim da je imam. Prvenstveno, smatram da kosa lepše i prirodnije izgleda  kada se isfenira. Zapravo, peglu sam koristila samo kao “prvu pomoć” na putovanjima ili kao alatku za uvijanje kose. Kako nisam bila baš vešta sa tim, sada je gotovo i ne koristim. Plava farbana kosa zaista ne mora da se dodatno uništava i peglanjem. Probajte da izbacite tu naviku, ili bar da frizeru prepustite uvijanje/peglanje onda kada prilika to zahteva. On će sigurno to uraditi tako da bude lepše, a i bolje za zdravlje vaše kose.

Nadam se da će vam ovi saveti biti od koristi, ako imate još neka pitanja, slobodno pišite. Ako živite u Somboru a još uvek niste našli frizera koji će vam podariti savršeno plavu kosu, moja preporuka za Kristinu Galović koja to veoma uspešno radi :-).

Do idućeg čitanja, srdačan pozdrav!

V.V.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s