Poziv za 38. somborski polumaraton

on

Bio je oktobar mesec kada sam istrčala svoju prvu trku u životu i, iako se tih 5 km činilo malo, za mene je to bilo sasvim novo iskustvo. Nisam bila u formi, mrzela sam da trčim i apsolutno nespremna (i sama!) istrčala sam žensku trku. I osećala sam se fenomenalno nakon toga! Dakle, trebalo je da se desi nešto da me motiviše za slične podvige.

DSC_0233

Par nedelja pre ove trke, vratila sam se na treninge nakon dužeg vremena. Prostom računicom – ponovo sam fizički aktivna malo više od pola godine. Za to vreme primetila sam promene na svom telu, ali i one najlepše promene – promene duha i reorganizaciju prioriteta. Dešava mi se da me ljudi čudno gledaju kada odbijem piće, izlazak, druženje uz obrazloženje: “Ne mogu, imam trening večeras.” No, presretna sam što sam ponovo zavisnik od fizičke aktivnosti i želim svim (bivšim) sportistima da se što pre vrate vežbanju, makar rekreativno.

17757255_1143158705813529_1375613693533020881_n.jpg

Ostalo je još manje od 10 dana da se prijavite za 38.somborski polumaraton, tj. da se na sajtu opredelite za neku od odgovarajućih vam deonica (polumaraton, štafetna trka ili nestandardna trka od 7 km). Ogromno hvala ljudima koji organizuju ovakve događaje jer misle i na nas rekreativce i uvek ostave i nama mogućnost da trčimo onoliko koliko možemo.

DSC_0246-2

Ovog puta, za 21.maj, izabrala sam nestandardnu trku od  7 km koja će za mene (opet) biti “ženska trka” jer ću je trčati sa divnim ženama sa kojima redovno treniram! Ovog puta neću trčati sama i moram da priznam da mi je baš drago zbog toga.

DSC_0288

Iskreno ću reći da je moja priprema za trku bila zapravo kroz naše redovne kardio treninge koje najčešće imamo dva od tri puta nedeljno. Neke devojke su povećale broj treninga (bravo za njih!), a par puta smo i trčale organizovano. Ipak, previše obaveza i loše vreme smanjilo nam je broj dodatnih termina za trčanje, tako da se sve oslanjamo na Monjine kardio vežbe koje su nas fizički pripremile da bez problema istrčimo planiranu kilometražu.

DSC_0227.JPG

A evo i Monjinih saveta uoči predstojeće trke: 

Moja preporuka , u zavisnosti od vašeg slobodnog vremena, je da trčite 2-3 x nedeljno (ako se ne bavite rekreativno nekim sportom ili bilo kojim vidom fizičke aktivnosti). Možete kombinovati po danima tj.treninzima lagano trčanje i deonice. Ako još niste počeli savet za prvi put kada izađete na stazu je da lagano trčite do pola sata, bez ikakvog opterećenja. Ako u nekom trenutku osetite bilo kakvu neprijatnost nema potrebe da mučite organizam, prošetajte. Napomena je da se obavezno zagrejete a posle trčanja istezanje – tako ćete ublažiti moguću upalu mišića.

Za vas koji ste se odvažili i odlučili evo nekoliko predloga i primera kako da poboljšate svoju kondiciju i izdržljivost za maraton:
trening 1 : 3km lagano trčanje
trening 2 : 5x500m (80%max)
trening 3 : 8x100m pauza 2-3 min.
trening 4 : fartlek (15sec sprint 15sec lagano trčanje) 5min. x 2
trening 4 : 6x500m pauza između 2 min.
trening 5: 4km lagano trčanje

 trening 6 : 8x500m pauza 2min.

trening 7 : 10x100m pauza 2min.
trening 8 : 5km lagano trčanje
trening 9 : 4x1km pauza 3min.
trening 10 : 2x10min (80%max) pauza 4min.
 DSC_0257.JPG
DSC_0268.JPG
DSC_0274.JPG
DSC_0279.JPG
DSC_0297.JPG
Ovo su samo neki primeri, vi naravno možete praviti izmene u odnosu na svoju fizičku spremnost. Ne zaboravite da to radite zbog sebe i ništa na silu. Trčanje je jedan od omiljenih “izduvnih ventila” zato budite srećni i nasmejani, trčite zato što volite i jer vam pričinjava zadovoljstvo.
Vidimo se na finišu!
DSC_0294.JPG
I zaista, nemojte zaboraviti ono što je najvažnije – prijateljske odnose, kvalitetno utrošeno vreme i zdrav način života. Naše munjevite devojke vas čekaju da zajedno vežbamo pre početka same trke, prepoznaćete nas po majicama i slobodno nam se pridružite da ćaskamo, zagrejemo se i zajedno istrčimo neku od trka. Vidimo se 21.maja u Somboru! Budite u toku sa dešavanjima preko Ark Somaraton FB stranice.
DSC_0283.JPG

 

Foto: Gregorio Rizzo

Hvala Monji na saradnji prilikom pisanja ovog posta <3!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s