Milin vodič za online šoping

Pre skoro četiri godine radovala sam se kao malo dete – u Srbiji je omogućeno plaćanje putem PayPal-a. To je za mene značilo mogućnost kupovine svih onih divnih krpica koje sam samo gledala na raznoraznim sajtovima. Pronašla bih neku divnu suknju, odštampala fotografiju i nosila kod krojačice da mi sašije istu takvu. Da, bila je sve samo ne ista takva. Ili sam gnjavila rođake po belom svetu da mi kupe obožavanu suknjicu. Dok bi stigla do mene, nisam više imala želju da je nosim…

Pre četiri godine sam dobila i prvi stalni posao. Počela sam da zarađujem i štedim. Razgledala sam online prodavnice u vreme dokolice. Napravila sam PayPal nalog i pokoji nalog na sajtovima tih prodavnica. Ponekad bih nešto kupila, ako je bila moguća isporuka za Srbiju. Pisala sam im mejlove i raspitivala se za slanje u našu zemlju. Bilo je ili nemoguće, ili skupo (za mene).  Često se dešavalo i da se predmet brzo rasproda, naročito na vrlo popularnim sajtovima (kao što je ASOS, na primer). Sve to me je nerviralo, više nego zabavljalo. Onda sam se setila!

S obzirom na to da sam imala iskustva sa trgovinom polovne garderobe preko sajta www.mojekrpice.rs  (i u većini slučajeva sam bila veoma zadovoljna), počela sam da pretražujem eBay kako bih našla odeću,obuću i aksesoare koji me zanimaju. Bilo da je nova, bilo da je polovna. Važno mi je bilo da su prodavci fizička lica, devojke kao ja, koje samo žele da se reše nepotrebnih stvari i malo zarade. Sa tim sam mogla da se povežem, naravno.

Shvatila sam da najbolje funkcioniše sajt www.ebay.co.uk . Dakle, britanska verzija, ne američka. Slanje iz Amerike je dugo i skupo. Dva, tri puta sam poručivala i desilo se da čekam paket i do dva meseca! Britanci su me oduševili! Predusretljivi su i preduzimljivi! Ako i ne nude međunarodnu isporuku, promeniće svoje mišljenje ako ih zamolite u poruci. To mi se dešavalo u 99% slučajeva :-). Jeste, poštarina je problem (i uvek će biti?). Pakete sam uvek primala putem njihove pošte, Royal Mail-a. Nude više vrsta slanja. Detalje sami pogledajte, kao što sam i ja činila u početku (sada znam napamet 🙂 ): www.royalmail.com. Najjeftinija varijanta je Royal Mail International Standard za 8.35 funti. To je oko 1.200 dinara. Skuplja za 4 funte je varijanta Royal Mail International Tracked and Signed. Neki prodavci nude samo to, dakle, slanje pošiljke uz praćenje, jer se na taj način osiguraju. Takođe, paket stigne brže. Tu opciju sam uglavnom koristila prilikom kupovine neke vrednije krpice. Na primer, Zarina XXL kožna torba. Ili animal print bunda iz prethodnog posta :-). Uglavnom, moj je savet da uvek u privatnoj poruci dogovorite sa prodavcem sve, da kasnije ne bi bilo problema.

Druge kurirske službe nisam koristila, tako da vam o tome, nažalost, ne mogu ništa reći.

Paket stigne za dve nedelje najviše. Ako ne stigne, imate mogućnost da tražite povrat novca, mada se meni nikada nije desilo da ne dobijem naručeni paket – samo mu je trebalo više vremena od predviđenog 🙂 (Ako šaljete Tracked and Signed, dobijate i očekivani datum isporuke.)

Što se tiče plaćanja carina na ulazu u Srbiju, odmah ću vam reći da sam pokušala da shvatim kako ceo taj sistem funkcioniše i – nisam uspela! Najčešće platim ocarinjeni paket, ali po razumnoj ceni, rekla bih. To je 200/300 dinara. Često se desi da ne platim ništa, a za pomenutu Zarinu torbu morala sam platiti 2000 dinara! Srećom, to se desilo samo jednom. Probala sam se snaći na sajtu www.upravacarina.rs ali bezuspešno :-/.

Dakle, napravili ste PayPal nalog, napravili ste eBay nalog, i možete da obučete trenerku, skuvate kafu, smestite se udobno i odmorite dušu birajući šta da kupite :-).Recimo da vas interesuje Zarina crna, kožna, velika torba (njihov već čuveni model, od pre nekoliko godina, koji se sada teško nalazi). Da, jeste, morate prvo jako dobro znati šta vas interesuje, inače ćete se izgubiti u zalivu.

yara.png

Saznajte najpre kako je njeno „ime“, tj. šta bi tačno trebalo da ukucate u polju „search“. Ako ispišete „Zara bag“, pojaviće vam se stotine (hiljade) rezultata. Najbolje je što tačnije opisati predmet. Dakle, upišite neke od prideva „leather“, „large“, „extra large“. Njeno puno ime je Zara Buffalo Leather Pleated Shopper Bag. Proslavila ju je Olivia Palermo. Bilo bi dobro da to znate, olakšaće vam pretragu ;-). Uglavnom, naći ćete je sigurno, pre ili kasnije.

Zatim suzite svoju pretragu tako što ćete kliknuti na „newly listed“.

 

pretraga

To znači da ste odabrali da vam se traženi predmet pojavi hronološki. Drugim rečima, neko će postaviti na prodaju tu torbu u relativno isto vreme kada je vi tražite. Dakle, fizičko lice, neka devojka sa druge strane „žice“, koju ćete lepo moći da pitate sve što vas interesuje. Njen rejting možete videte kada kliknete na njen profil. Uglavnom su to ljudi sa pozitivnim „feedback“-ovima. Stupite u kontakt sa prodavcem. Zatražite još fotografija, pitajte šta god vas interesuje. Obavezno se dogovorite oko isporuke i plaćanja isporuke. Naravno, za predmet ste prethodno „bidovali“ i pobedili – suština eBay trgovine. (Poneki predmet ima svoju fiksnu cenu, te ga možete odmah kupiti, ali to je ređi slučaj.)

bid

Ono što je mene oduševilo u celoj eBay priči je što mogu kupiti željeni predmet direktno od osobe koja je sa druge strane ekrana, negde u Britaniji, i od nje saznati sve što me interesuje, neposredno, neformalno. Čak sam na taj način stekla i jedno prijateljstvo. Stvari su opisane REALNO, fotografije su REALNE, ne kupujete mačku u džaku, već zaista vidite šta dobijate. To je nešto fantastično, AKO znate šta tražite. Ja najčešće znam :-). Izbegavam online butičiće, prodavce sa gomilom proizvoda, ili većeg broja jednog proizvoda… Sve mi to deluje sumnjivo. Opredeljujem se za neku devojku kojoj Zarina torba više nije potrebna, a ja je žarko želim! Ovo, naravno, uglavnom važi za kupovinu torbi i cipela (a, ja to najčešće kupujem), dok je za garderobu malo drugačija priča. Veličine, mere, nošeno, nenošeno, iznošeno – previše komplikovano. Sa aksesoarima je lakše, „opipljivije“.

Kada je reč o plaćanju, treba samo da kliknete na „pay now“ dugme i automatski se otvara link za ulazak na vaš PayPal nalog. Uglavnom se sve svodi na pritiskanje dugmeta „OK“. Ne brinite, i eBay i PayPal čuvaju vaš novac tj. garantuju da će vam ga vratiti u slučaju nečeg nepredviđenog. Za ove transakcije, obe kompanije uzimaju sa vašeg naloga malu proviziju.

pay.png

Na ovaj način sam kupila mnogo krpica poslednjih godina. Ne kažem da je to pametno ali mene izuzetno opušta i predstavlja mi zadovoljstvo. Volim da pronalazim stvarčice koje nemaju da se kupe kod nas, ili ih više nema u prodaji. Pokupovala sam 4,5 para starki za manje od deset funti po paru. Takva trgovina me oduševljava! Sigurno ćete naći sve što je u trendu za male pare, samo zato što nekoj osobi ne odgovara veličina. Mnoge od tih krpica koje kupim su potpuno nove, sa etiketom. Uglavnom, ima za svakoga po nešto. Ne dajte samo dečku da „baci šapu“ na novotarije iz sveta tehnike, mami da razgleda vintage nameštaj, sestri da poručuje od Kineza lančić za pola funte… Ne! Ovo je samo vaše. Ne morate postati „ekspert“ kao ja (jer eksperti su švorc), ali probajte pronaći proizvod koji vas zanima već duže vreme, pa kad ga nađete u odličnom stanju i po odličnoj ceni – setićete me se :-).

Mila, vaš šoping manijak

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s