Gde se nađemo?

Mnogo je prednosti življenja u malom gradu i, iako je to poenta mog bloga, pomislih nedavno da zaista nisam bila dovoljno eksplicitna i direktna u iskazivanju istog. Današnji post predstavljaće uvod, samo jednu lepotu života u Somboru.

Koliko često vam se dešava da se dogovorite sa ljudima da se vidite, a da se mesto nalaženja već podrazumeva? Bilo da je to omiljeni kafić, ćošak vaše ulice, neki bunar, spomenik ili nešto treće? Meni se desilo X puta. I onda spustim slušalicu i shvatim da nismo precizirali gde. Pa se setim: “Ah, da, sa Kikom se uvek nalazim ispred bioskopa…” Ljude vežete za mesto i to postaje praksa. I to jedna od onih uobičajenosti koje prijaju.

Kada živite u malom gradu, a bogami, i u malo većem, mesta nalaženja su ono što vremenom postaje konstanta, što se izdvoji od ostalih mesta kao baš ono, savršeno, uočljivo, logično mesto na kojem ćete se susresti sa svojim prijateljima, dečkom ili kolegama. I tu nema dileme. Nove godine nose sa sobom nove lokacije, ali one stare, svima dobro poznate, predstaviću vam u današnjem postu.

Kod česme 

DSC_0131.jpg

DSC_0136.jpg

Na početku Zmaj Jovine ulice, na obodu Ćelavog trga u centru Sombora, nalazi se česma koju i starije generacije pamte kao mesto sastajanja ali i druženja. Leti je oko česme naročito živo, jer golubovi i psi vole da se na njoj osveže. Iza obično sede srednjoškolci jer je škola blizu, a desi se da se i poneka baka , na putu sa pijace, zaustavi tu kako bi se odmorila. Ovde sam prekraćivala vreme od kraja škole do početka treninga i prve svoje srednjoškolske izlaske i ludorije vezujem baš za ovaj bedem iza česme.

DSC_0134.jpg

Kod zeke

Ne postoji Somborac koji se sa nekim nije sastajao kod zeke, sa sigurnošću to tvrdim! Zeka se ujedno nalazi na jednom kraju glavne ulice, blizu fontane koja je mnogima “novo” mesto sastajanja u onim lepim, letnjim danima – kada ona radi. Levo od zeke je Županija, desno imate pregled na glavnu ulicu. A dok čekate, možete vreme da prekratite i kokicama…

DSC_0140_1.jpg

Na trgu

Iako nije u realnosti, kod Somboraca važi ono Jedan je trg, Ćelavi trg. Ovo je meni bilo najomraženije mesto sastajanja. Zašto? Pa nalaziš se sa nekim na kružnom trgu i onda, mrak je, a ti ne znaš na kojoj tačno strani osoba misli. I onda sedneš na jednu od klupa i skeniraš. Čekaš… Kad ugledaš nekog ko liči na željenu osobu, ustaneš i oprezno kreneš ka njoj. Možda to nije ta osoba? I tako u krug. No, kada se danju nalazite na trgu, to je sasvim OK. Trg je centar centra i na njemu uvek ima nečeg zanimljivog što će vas zasmejati dok čekate.

DSC_0163.jpg

Kod bioskopa

Postoje te neke osobe sa kojima se nalazite kod bioskopa, čak i onda kada u bioskop ne idete :-). Zapravo, najčešće tada. Dva zlatna lava koja stoje na samom ulazu, umnogome ulepšavaju ovo mesto sastajanja. Usput gledate repertoar, ako je lepo vreme, pojedete sladoled i čekanje lakše padne.

DSC_0149.jpg

Kod muzeja

Novi trg u Somboru, trg ispred Pozorišta a desno od muzeja, zbog svog novog ruha privlači pažnju i postaje novije mesto za sastajanje. Mnoštvo klupa, dva popularna kafića, pozorište… Svi preduslovi za savršeno mesto za nalaženje su ispunjeni!

DSC_0168.jpg

A gde se vi najčešće sastajete sa svojim prijateljima? Do idućeg čitanja, veliki pozdrav!

V.V.

DSC_0148.jpg

Photo by Gregorio Rizzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s