Kako da istrajete u samomotivaciji

Koliko često vam se desi da imate pad motivacije? Svakodnevno se susrećemo sa nizom prepreka na putu ka ostvarenju ciljeva koje smo sebi zacrtali. Nekim danima se bolje nosimo sa tim nepredviđenim situacijama, nekim danima nam dođe jednostavno da odustanemo od svega i prestanemo da se trudimo. Zapravo, može se desiti da vam motivacija padne bez uticaja nekog spoljašnjeg faktora. Tada ste sami uzročnik tog stanja i najbolje iz njega možete izaći sami.

Nikada nisam volela da slušam savete drugih jer nikada nisam mislila da neko drugi može da bude u mojoj koži i da donosi moje odluke. Pokušavam i dalje ponekad da pogledam poneki video nekog motivacionog govornika ali kako vreme odmiče sve više shvatam važnost mene same u ponovnom buđenju usnule motivacije. Ostali su tu samo da mi daju ideju na koji način bih ja to mogla da radim. Ili možda ne.

Sve u svemu, ovaj post je nastao u mojoj glavi dok sam usisavala. Da, upravo tako. Pogledala sam na sat i shvatila da sam kvalitetno iskoristila jutro – ustala sam rano, odvela Nevenu u vrtić, napravila doručak i dve zdrave užine nakon toga, učila sam engleski, oribala ceo stan i počela da pripremam ručak. U tom momentu sam se setila sebe, one Vanje od jutros u 7h. Plakala je Nevena , došlo je i meni da plačem. Mrzovoljna sam bila i, vraćajući se kući, želela sam samo da se vratim u krevet i nastavim da spavam.

A vi, koliko često želite da prespavate dan?

Hladan vazduh i šetnja su počeli da me trezne, a onda sam otreznila samu sebe.

Kako? 

Kada se nalazim u periodu pada motivacije shvatam da su najvažnije stvari:

Postavljati sebi pitanja.

Šta ćeš dobiti time što ćeš prespavati pola dana? Da li si zaista umorna ili želiš da pobegneš od obaveza? Da li će odlaganje svakodnevice pomoći u tvojoj boljoj budućnosti?

p
Započnite konverzaciju sa Sobom. 

 

Ohrabrivati sebe.

Kad se probudiš svakako ćeš biti nezadovoljna. Nisi umorna, samo si nedovoljno motivisana. Odlaganjem nećeš ništa postići, uživaćeš na kraju dana kada se osvrneš i vidiš kako je bio ispunjen. Možda je sada neki loš period, možda ti se čini da ne uspevaš u onome što radiš, ali radom ćeš uspeti da pokreneš točak sreće. Ne odustaj.

post.jpg

Podsećati se na ciljeve koje si zacrtala sebi. 

Danas ćeš učiti, čitati, pisati, razmišljati kako bi uspela da ostvariš cilj koji si zacrtala sebi. Nema uspeha bez kontinuiranog rada, moraš se potruditi, možda je uspeh baš tu, iza ćoška. Poenta je da svaki dan pomalo radiš na nečemu što će se ostvariti možda tek za godinu, dve, pet!

pos.jpg

Dozvoliti sebi sat, popodne, dan odmora od svega. Pa čak i od motivacije!

Nekada nam je zaista dosta svega. Onako istinski, najiskrenije. Nije na odmet da date sebi malko vremena za sebe. Da odmorite samo taj jedan sat, jedan dan. Propustite neki trening, čas, uživajte sami kod kuće ne radeći ništa.

Ali, pazite!

download.png

Taj odmor može da vas odvuče u lenjost ili u depresivno raspoloženje. Znajte da ne treba da bude dugotrajan i budite sposobni da nastavite sa svojim aktivnostima kada prođe taj sat, dan…

Vratite se “u kolosek”!

Znate i sami koliko je teško ponovo početi sa učenjem, čitanjem, treninzima i sl. Zato nemojte da date sebi previše oduška. Dali ste sebi neko vreme, a sada je vreme da nastavite da radite na ostvarenju vaših ciljeva. Ja vam želim svu sreću u tome!

po

Do idućeg čitanja, javite mi kako vi vraćate izgubljenu motivaciju?

Veliki pozdrav,

V.V.

 

3 Comments Add yours

 1. Ovo je istina i zapravo djeluje vrlo motivirajuće. Ne volim ni ja slušati tuđe motivacijske govore jer od njih nema koristi. Mogu pomoći privremeno da osjetimo nalet energije ali to je trenutan osjećaj koji brzo prolazi. Sve dok se sami ne pokrenemo i otkrijemo što je to što nas ujutro diže iz kreveta i pokreće da učinimo nešto, ništa i nitko nam ne može pomoći. Veliku ulogu igra i to da radimo ono što volimo i u čemu vidimo smisao ali mislim da ne postoji osoba koja je svaki dan motivirana i spremna na sve izazove.

  Like

  1. vanjavulin says:

   U potpunosti se slažem… Hvala na komentaru!

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s