Preživeti jesen (2.deo)

OK, jesen je uveliko došla. To znači da se moramo pomiriti sa činjenicom da je našem umu i našem telu potreban tretman drugačiji od postojećeg. Nega našeg tela, lica i kose mora da se promeni, kao i ishrana, način oblačenja i način na koji provodimo naše slobodno vreme. Ali, prijaju te promene, zar ne? Naravno, kao nepopravljivi ljubitelj sunčanih dana, nesrećna sam kada zahladni ali uspevam da pronađem neke male cake kojima mogu da poboljšam svoje svakodnevno funkcionisanje.

Okušajte se u pripremanju novih jela

Ko još voli da kuva kada napolju ima 40 C? Pa, niko! Iz tog razloga, ovi hladni jesenji dani su savršeni da se malo razgibate u kuhinji i da pripremite nešto što do sada niste. Ne mora biti komplikovano, ne mora biti vremenski zahtevno,bitno je da je novo. Na taj način imate utisak da ste nešto naučili, a to je fenomenalan osećaj! Nedavno sam prvi put napravila humus. I oduševila se! Kada budem uslikala proces pravljenja, očekujte post o ovoj zdravoj mazalici koja je jeftina i brzo se pravi. 

classic-hummus

Pijte više čaja, a manje kafe, sokova i alkoholnih napitaka

Jedna stvar koju volim u vezi hladnog vremena jeste ispijanje čaja. Poslednjih godina volim ga bez dodataka i volim da uzmem domaći čaj koji je pravila moja baka ili neko od poznanika jer tada zaista imam utisak da sam popila pravi čaj. No, dobro, kad nema domaćeg i kesice mogu da posluže :-). Inače retko pijem gazirana pića, a u jesenjim danima volim da svaki sok zamenim limunadom jer je sezona gripa i treba ih sprečiti. Dakle, pored limuna poslužite se i narandžama i grejpfrutom koji će vam pomoći u prevenciji prehlada.

Jones_Feature2.jpg

Posvetite posebnu pažnju nezi svoje kože

Svaka promena godišnjeg doba utiče na našu kožu te joj u ovim jesenjim danima treba posvetiti više pažnje. Setite se svih onih uobičajenih saveta dermatologa koja inače ne poštujete –  zamenite agresivne kupke prirodnim sapunima, hidrirajte svoju kožu stalno. Naročito kožu ruku i lica. I ne zaboravite negu usana! Dakle, manje hemije, a više prirode. Ukoliko niste ljubitelj prirodne kozmetike, nađite kompromis. Mnogo je sada prirodnih proizvoda koji, zahvaljujući eteričnim uljima, imaju predivan miris. Pa koristite onda takve proizvode. Verujte, sve je samo stvar navike!

soap

Kvalitetno utrošite slobodno vreme

Počasti nas jesen ponekim lepim, sunčanim danom i koristite takve dane za šetnje ili sedenje u baštama kafića. Dok još možete. Uskoro ćemo morati naći način da se zabavimo u četiri zida. Ljudi najviše vole da jesenje slobodono vreme provedu gledajući neki film ili seriju, čitajući knjigu i sl. No, moje lično iskustvo govori da sam nekada besna na sebe dok gledam film jer mislim da gubim vreme. Ako ste malo hiperaktivniji i stroži prema sebi, onda slobodno vreme ispunite time što ćete naučiti nešto novo. To može biti rad u novom programu, otkrivanje novih sajtova, online učenje jezika ili jednostavno bilo kakav kreativni rad. Uz pomoć tutorijala možete naučiti dekupaž tehniku, možete se okušati u sklapanju nakita i pravljenju kreativnih poklona za drage osobe. Hiljadu je načina da se kvalitetno provede slobodno vreme, pa, pronađite svoj! 

fall reading.jpg

Do idućeg čitanja, javite mi svoje trikove za provođenje hladnih jesenjih dana.

V.V.

*sve fotografije su preuzete sa Pinterest sajta i nisu moje autorsko vlasništvo

2 Comments Add yours

  1. dragankaart says:

    Ja sam za i toplo preporučujem: duge šetnje u prirodi i naučiti nešto novo iz oblasti kreativnog izražavanja – slikanje, šivenje, fotografija, izrada nakita, dekupaž, heklanje… Dobra knjiga se podrazumeva.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s