Kako da napravite ukusni mađarski perkelt

Pre nekoliko dana dogovarali smo se da idemo na vikendicu i raspravljali o tome šta ćemo da kuvamo. Bila sam veoma skeptična kada je Christian rekao da bi želeo da pravi mađarski perkelt.

Prvo – nisam imala predstavu šta je to.

Drugo – kada je rekao da je to neka vrsta guste riblje čorbe, pomislila sam kako je to sve isto. Bože moj, paprikaš je paprikaš!

Ali ne!

Perkelt je nešto posebno!

Iz tog razloga, želim ovu gurmansku radost da podelim sa vama, zato neću dužiti. Pročitajte recept, napravite mađarski perkelt umesto klasičnog ribljeg paprikaša ili roštilja i iznenadite svoje prijatelje pravim malim praznikom za njihova nepca!

DSC_0099_1.jpg

Recept:

  1. U kotliću najpre propržite iseckanu slaninicu (preporuka je da ne bude previše mesnata, jer treba da pusti sok, da ne kažem mast:-))
  2. Kada slaninica već pusti svoj sok, dodajte joj dosta iseckanog crnog luka
  3. Pržite na tišoj vatri (jednostavno podignite kotlić ako ne možete da je kontrolišete:-))slaninicu i crni luk dok oboje ne puste sokove
  4. Zatim dodajte štuku (kažu ljudi može i som, ali mi smo imali štuku, u principu bitno je da meso bude suvlje jer slaninica daje potrebnu mast čorbi) i pržite je tj.dinstajte zajedno sa divnim sokovima u kojem su već luk i slaninicaDSC_0097.jpg
  5. Videćete da je štuka posrkala sok 🙂 i počeće da se lepi dno kotlića, pa pazite da ne zagori,a kad to primetite – sipajte oko 0,7 l paradajz soka (Christian kaže najbolje domaći, naravno, kupovni zna da zapeni i to pokvari čorbu)
  6. Sačekajte da provriDSC_0081.jpg
  7. Sipajte vode, ali ne previše jer perkelt mora biti gust
  8. Kada ukuva dodajte mlevenu papriku, so, biber i krčkajte sve na laganijoj vatri jedno sat vremena
  9. Kada bude pred kraj, ubacite koji češanj belog luka i ukusni mađarski perkelt je spreman!

kotli'.jpg

Testenina:

“Caka” kod perkelta leži i u testenini! Kada skuvate testeninu dodajte joj malo sitnog sira (možete i malo pavlake) i promešajte. Ne obraćajte pažnju na sliku, mi smo malo preterali sa sirom, vi nemojte napraviti tu grešku :-).

testo.jpg

Perkelt se jede tako što se prvo jedu testenina i čorba – kada se pomešaju ukus je savršeno pun, a sir ublaži svu jačinu čorbe. A potom se jede riba. Tako da je za mene ovo jelo 2 u 1 i toplo ga preporučujem svima.

DSC_0110 (1).jpg

Zagledana u perkelt koji se krčka:-)…

DSC_0106.jpg

Učim recept od kuvara  :-)…

A da li ste vi probali mađarski perkelt? Kakav je bio? Imate li iskustva u pripremi istog? Čekam vaše komentare  i šaljem pozdrav od kuvara koji je zgotovio ovo jelo i nesebično podelio svoje kulinarsko umeće sa mnom.

DSC_0108 (1).jpg

Do idućeg čitanja,

V.V.

Lokacija: Kenđija

Kuvar: Christian Kolar

Photo by Gregorio Rizzo

 

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s