Iksill – čaroban svet ilustracija

Uvek mi je teško kada treba da pišem o osobi koju poznajem. Ironično, zar ne? Trebalo bi da bude drugačije ali uvek se tada osećam rastrzana između sadržine i forme, gde ovo drugo gotovo potpuno zanemarujem i  pišem o datoj osobi vođena čistom emocijom.

DSC_0325.jpg

Kada bi trebalo da opišem Ivanu Bjelić (Iksill), zanemarujući svaku formu i svako očekivanje čitalaca, rekla bih da je ona nepopravljivi sanjar, dete koje nikada neće odrasti, devojka koja je školske dane provodila iscrtavajući sve oko sebe (a najčešće svoje ruke) pokušavajući da prenebregne tu dosadu školskog časa i da materijalizuje deo svoje mašte. Na svom umetničkom putu, pripremajući se za fakultet, Ivana je pohađala časove crtanja kod pok. slikara Ljubiše Dimitrijevića ne sluteći da će se tu rascvetati njena najveća ljubav prema crtanju. Fakultet za menadžment završila je 2014, a potom je, sasvim slučajno, počela ozbiljnije da se bavi ilustracijom nakon prijateljeve molbe da napravi jednu za njega. Od tog momenta počinje njeno usavršavanje i umetnički rad čiji su nam produkti danas dostupni u raznim oblicima – u vidu crteža, bedževa, a uskoro i majica. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da Ivana trenutno radi i na antistres bojanci za odrasle.

Evo nekoliko njenih radova (photo by Iksill):

mock up (2).jpg

mockup

mock up (1).jpg

mock up

etsy.jpg

etsy (1).jpg

Ukoliko vam se dopada Ivanin rad, zapratite je na društvenim mrežama:

Fejsbuk – https://m.facebook.com/iKSillustrations/

Instagram – https://www.instagram.com/iksill/

Youtube – https://www.youtube.com/channel/UCthGf8TvQhOdxAvIVBz2s1A

Celokupan intervju sa Ivanom možete detaljno pročitati na http://www.konkretno.co.rs/kultura-i-umetnost/umetnost/umetnost-nije-nikada-zavrsena-samo-napustena-leonardo-da-vinci, a ovde vam ostavljam samo jedan fragment:

U tragovima svog detinjstva pamtim miris krede, miris boja, zapise ugljena na vrhovima prstiju. Tad nisam znala za doodle, niti za dimenziju u kojoj stvaram drugima zamišljeno. Odrastala na ulicama Sombora, ne slučajno, rekla bih. Taj moj grad, izbor mnogih jedni drugima sličnih naizgled, a opet samo umetnika, slikara, pisaca, pesnika… Kroz gimnazijske dane spoznala sam neizmernu ljubav prema idejama ispunjenih linija, sitnim elementima i detaljima kao i patternom koji spontanom kombinacijom svu moju maštu izliva u kreacije ilustracija blesavog kaleidoskopa.

DSC_0322.jpg

A ovom prilikom, Iksill vam poklanja tri bedža, sve što treba da uradite jeste da mi se javite na FB stranicu bloga , tj.da mi U INBOX napišete koji bedž biste voleli da dobijete i da ste pritom lajkovali Iksill FB stranicu. Prvih troje koji se jave, jednostavno će dobiti bedž koji su želeli. Lako, zar ne?

A evo i bedževa koje Iksill poklanja čitaocima bloga:

Flower Ballerina

DSC_0328.jpg

Geometric rose

DSC_0329.jpg

Humpback London Whale

DSC_0332.jpg

Do idućeg čitanja, pozdravlja vas Ivana!

14169551_10210363924435407_623401156_n.jpg

Photo of pinback buttons – Gregorio Rizzo

2 Comments Add yours

  1. Mila says:

    Baš je lepo. Svaka joj čast!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s