Ulica starih zanata

Već niz godina unazad u okviru Somborskog leta, održava se i manifestacija pod nazivom Ulica starih zanata u okviru koje na glavnoj ulici možete videti i kupiti produkte rada naših zanatlija iz Vojvodine. Kiša je na par sati prestala, a mi smo prošetali gradom da vidimo šta je izloženo na štandovima…

Prvo smo naišli na momke iz Bačke Palanke koji izrađuju proizvode od kože i prodaju ih po pristupačnim cenama. Brend se zove FOX, a ovde možete kupiti kožni novčanik čak i za 900 dinara!

DSC_0515.jpg

DSC_0518

DSC_0520

No, ipak, ono što me je najviše oduševilo na ovom štandu jesu ove kožne torbice koje su veoma precizno sašivene i koštaju samo 1500 dinara, dok predivan kožni ranac možete kupiti za 3000 dinara.

DSC_0522.jpg

Ono što smo Gregorio i ja zapazili jeste rekordan broj izlagača prirodnih sapuna ove godine. Dakle, ako ste ljubitelj prirodnih, božanstveno mirisnih sapuna, imate nekoliko štandova sa istima i zaista veliki izbor koji je pred vama.

Žena koja pravi sapune sa slike neverovatno je harizmatična, ona zna svaki sapun za šta je dobar, kad je koji napravila i kojem treba još da odleži. 

DSC_0532.jpg

Oduševila me je njena predanost ovom poslu, a pored sapuna, ima i mirisne bombice koje se rastapaju u vodi i idelane su za kupanje u kadi ili kao piling za umorna stopala. No, tu je naravno bila i morska so sa Hvara i lavanda pakovana u raznobojne kesice…

DSC_0533.jpg

DSC_0534.jpg

DSC_0538.jpg

Obavezni gosti ove manifestacije jesu i oni koji nam spremaju najslađu poslasticu – neodoljivi mađarski kolač kürtöskalács. Svaki put je izazov izgovoriti njegovo ime, ali nikakav izazov nije pojesti ga jer je neverovatno ukusan.

DSC_0552.jpg

DSC_0544.jpg

DSC_0551.jpg

Na ovom sajmu možete pronaći i velik broj predmeta oslikanih dekupaž tehnikom…

DSC_0554.jpg

A neki od izloženih predmeta su pravi predstavnici starih zanata, kao što su ove vezene torbice…

DSC_0527.jpg

Još jedna ponuda lokalne zanatlijske radnje, jesu kožne Bratscher cipele i torbe koje možete naručiti da se izrade lično za vas, u modelu i dezenu koji vam se dopada.

DSC_0561.jpg

DSC_0562.jpg

Pored ovoga što smo se potrudili slikom da vam prenesemo, u Ulici starih zanata možete pronađi i mnoštvo nakita, čak dva štanda na kojima se prodaju kristali (i obrađeni ali i neobrađeni!), odeća, torbe, krpare, prirodna kozmetika, suveniri…

Zato, ukoliko niste danas, sutra prošetajte Ulicom starih zanata (ako vreme bude dozvoljavalo, predviđeno je da će do ponoći svi štandovi biti otvoreni!), popričajte sa ovim harizmatičnim ljudima, kupite bar neku sitnicu i time podržite rad naših zanatlija.

Veliki zanatlijski pozdrav iz Sombora!

DSC_0563.jpg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s