Moj outfit kompromis

Pre par dana je trebalo da se fotografišem obučena u “poslovni” outfit. Panika je već počela da me hvata jer ja jednostavno nisam tip koji voli da nosi klasičnu “poslovnu” odeću. Dopadaju mi se moderne biznis varijante pantalona, suknji i haljina, koje najčešće viđam u P.S. fashion buticima gde su cene (po mom mišljenju) uglavnom neprihvatljivo visoke.

DSC_0241.jpg

S druge strane, ja sam tip osobe koja je košulje počela da nosi kada se zaposlila jer moje spuštene pantalone, kombinacija printova i oversized majice i džemperi, nisu išli uz profesorski poziv. Bar ne u Srbiji, u Somboru. Kada ste mladi i pokušavate da se dokažete u poslovnom svetu, ne možete baš da radite sve onako kako vi želite. Kad se setim svog prvog razgovora za posao, kada sam radila treću smenu u kafiću, pa za dva sata putovala u Sombor na razgovor za posao u cimerkinim pantalonama i sakou. Kada sam isti taj posao dobila, shvatila sam da  od ponedeljka nemam šta da obučem. Sedela sam sa tatom u Dubravi, a on je na moju kuknjavu oko odeće ležerno prokomentarisao: “Pa, dobro, eto ovo možeš da nosiš na posao”. Nasmejala sam se i rekla mu da su na meni samo cipele moje.

DSC_0205.jpg

Tako su počeli i kompromisi prilikom kupovine odeće, niti previše poslovno, niti previše ležerno, time sam se vodila. Nisam htela da izgubim svoj stil u potpunosti, a opet, bilo je jasno da ga moram prilagoditi svom pozivu.

DSC_0159

Elem, da se vratim na fotografisanje. Bila je nedelja, ja sam se obukla kako je za datu priliku trebalo i stala sam da se fotografišem. Tako su nastale jedne od mojih najružnijih fotografija ikada. Zašto? Na meni je sve, opet, bilo pozajmljeno – crna biznis suknja, bela košulja, crne štikle… Grozno sam se osećala, grozno sam sebi izgledala i taj dan je bio potpuni promašaj.

DSC_0227.jpg

Kada sam došla kući, shvatila sam jednu stvar. Opet moram da napravim kompromis. Ali ovog puta sa samom sobom. Da pokušam ponovo da zadržim deo sebe poštujući protokol. U glavi sam u momentu imala kombinaciju. I nakon prve fotografije znala sam da je to dobitna kombinacija. Znala sam sam svoj na svome i da nikada ne treba da izdam sebe, svoje osećaje i svoj stil misleći da je “očekivano” obavezno i bolje. Štikle sam zamenila baletankama, a  suknju pantalonama. I opet sam to bila ja , i opet je sve bilo baš onako kako sam ja želela da bude. Zato bi moja poruka za vas danas i bila takva – samo sebe nikada ne smete izneveriti, ostalo je manje važno.

DSC_0237.jpg

Do idućeg čitanja, osmeh!

V.V.

DSC_0200.jpg

Photo by Gregorio Rizzo

2 Comments Add yours

 1. Mila says:

  Lepo izgledaš. Kompromis je uspeo 🙂 Međutim, morala sam se “javiti” komentarom, jer i ja istu muku mučim pošto radim u školi, a NEĆU da me sputava malograđanština. Raznih je tu situacija bilo… Sestra najčešće prokomentariše: “Gde ćeš takva, ne živiš u Njujorku?!”. Učenicama se dopada, zagledaju me i zapitkuju, ali, opet, ne želim im slati poruku da je sve dozvoljeno i da ne treba da poštuju (neka) pravila. Hoću reći – RAZUMEM te i POMOZI mi šta da radim 🙂

  Like

  1. vanjavulin says:

   Onda me razumeš! I ja sam u večitoj borbi, ači opuštam se polako… Dajem sebi malo više prostora…

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s